Η τσικουδιά, γνωστή και ως ρακί, αποτελεί παραφθορά της ονομασίας ‘τσίπουρο’ και συναντάται ως ονομασία προέλευσης στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό που χαρακτηρίζεται από δυνατή γεύση και πλούσιο άρωμα έχοντας ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος τα στέμφυλα.


Η ιστορία του τσίπουρου χάνεται στο βάθος των αιώνων, με πιθανότερους πρωτεργάτες τους Μοναχούς του Άγιου Όρους του 14ου αιώνα. Οι θαλάσσιοι δρόμοι διέδωσαν ταχύτατα την ‘ τέχνη’ παραγωγής τσίπουρου σε όλες τις γωνιές της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη αγκάλιασε αμέσως το νέο προϊόν και εφαρμόζοντας τοπικές παραλλαγές δημιούργησε την παραδοσιακή κρητική τσικουδιά.